maanantai 26. toukokuuta 2014

Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär



Minusta on tullut Kristiina Vuoren historiallisten rakkausromaanien fanittaja. Ensimmäinen kirja Näkijän tytär (2012) vei sydämeni, toinen kirja Siipirikko (2013) piilotti sen taika-arkkuun ja kolmas kirja Disa Hannuntytär (2014) laittoi taika-arkun avaimella lukkoon. Näiden kirjojen vuoksi odotan neljättä kirjaa kaivaten, sydän taika-arkussa pompottaen, sillä tiedän, että tulossa on jotain jännittävää kauas historiaan liittyvää kerrontaa, josta ei puutu seikkailut ja rakkaus. Parasta kirjoissa on se, että Kristiina Vuori on tutkinut tarkasti historiaa ja liittänyt kirjojen sisälle oikeasti tapahtuneita tapahtumia.

Vuoren kirjojen pääosissa ovat naiset. Yleensä he ovat miesten omaisuutta, joille voi tehdä mitä tahansa. Disa Hannuntyttären tapahtumat sijoittuivat 1396-1397-luvuille. Disa Hannuntytär oli naitettu Martti Björninpojalle, joka kuritti vaimoaan armottomasti. Lapsikatraasta oli jäänyt henkiin vain kymmenvuotias Viljami. Erään kohtalokkaan tapahtuman seurauksena Disa ja Viljami pakenivat ja saivat eksytettyä takaa-ajajat. Disan ja Viljamin avuksi saapui aina yllättävissä tilanteissa laivuri Basti, jota Disa hieman koppavasti nimitti kalakauppiaaksi.

Mutta nyt, nyt tuo haaveunien jalopeura kyykki vastapäätä Disaa ja oli liiankin totta, aivan liian lihallinen. Vastahan Disa oli selviytynyt yhden miehen kourista ja nyt hän jo toivoi pääsevänsä toisen alle. Ja vieläpä Viljamin läsnä ollessa. Disa tunsi, miten poika nojasi hänen kylkeensä, turvautui emoonsa aavistamatta lainkaan tämän siveettömiä ajatuksia.

Disa ja Viljami pääsivät takaa-ajajia karkuun ja saapuivat Turkuun, jossa Bastin ohessa Disan ihailijajoukkoon liittyi Turun linnanherra Knut Bonpoika Grip. Disa tarvitsi linnanherran apua ja saikin sitä. Turussa asuivat myös Disan sukulaiset. Disa oli päättänyt seisoa omilla jaloillaan ja pysytellä miehistä erossa. Tärkein asia hänen elämässään oli Viljami. Basti oli Disan mielestä elostelija, ja linnanherra oli jo naimisissa.

Yllättävien tapahtumien seurauksena, joihin liittyi myös tuomiokirkon palo, Disa huomasi olevansa Viljamin kanssa merirosvojen saaliina. Tästäkin seikkailusta Disa selvisi, mutta sydän murtuneena. Disa Hannuntytär oli luotu seikkailujen kuningattareksi. Hän oli päättäväinen ja itsenäinen, mutta päätökset eivät aina olleet kovin viisaita. Kirjan tarina oli kuitenkin koukuttava ja luin kirjan kannesta kanteen nopeasti. Kaikille historiallisten tarinoiden ystäville, tässä kirjassa on runsaasti tapahtumia ja seikkailuja ja tietysti myös sitä rakkautta, kunhan Disa oppi ottamaan sen vastaan.

Siinä vieraassa vuoteessa pistelevien olkien päällä, karkeaäänisten muukalaisten kansoittamassa, olville ja sipulille haisevassa majatalossa rottien rapistellessa satamalaiturin alla Disa vihdoin tunnustaa omansa. On kotona. Juuri nyt.

Kristiina Vuori, Disa Hannuntytär *****
Tammi 2014
s. 428 + 21 sivua historiaan liittyvää taustakirjoitusta + 4 sivun sanasto

Marin kirjaesittely
Ahmun kirjaesittely

4 kommenttia:

  1. Nämä Kristiina Vuoren kirjat tuntuvat olevan suosittuja..;)
    Kaukaa katsottuna 1300-luku näyttää romanttiselta, miten lienee ollut todellisuudessa?

    Kiitos kirjapostauksesta, Mai! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin nuorena valtavan määrän historiallisia rakkausromaaneja. Kaari Utrio oli yksi suosikkini. Sitten tuli väsymys kirjoihin. Kristiina Vuori ja Milja Kaunisto ovat herättäneet kiinnostukseni uudelleen. Heillä on kumpaisellakin ihana ote historiaan, he tutkivat ja käyttävät historiaa kirjojensa tukena, mikä viehättää minua.
      Kiitos Aili :)

      Poista
  2. Vuori on jäänyt minulta huomioimatta. Ehkä joskus ... Hän tuntuu olevan kovin tuottelias kirjailija: kirja per vuosi. Huima tahti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin toivonut ensimmäiselle kirjalle jatkokirjaa, mutta kirjailija kirjoittaa joka kerta oman tarinan, joka ei liity edelliseen. Kaikki kirjat ovat upeita. Vuoren kirjoitustyyli ja tarinointi sopii minulle erinomaisesti, sillä naiset ovat vahvoja ja kekseliäitä, tarinat omalla tavalla raakoja ja kirjoissa kuvataan kovia aikoja. Lue ihmeessä :)

      Poista