lauantai 21. helmikuuta 2015

Jari Nissinen: Paha mieli

Kuuluisa nuori näyttelijä Jesse ei ole tyytyväinen kuuluisuuteensa, vaan janoaa lisäkuuluisuutta. Kaikki mitä hän tekee johtaa hänen ajatusmaailmansa pohjalla olevan mission rakentamiseen. Kirjan lopussa missio on valmis, mutta Jesse ei ole tyytyväinen. On tehtävä uusi projekti seuraavaa missiota varten. Narsistinen luonne vaatii uutta kohdetta, josta muotoilla jotakin ainutlaatuista, josta koko maailma kohisee. Näyttelijä Jari Nissisen esikoiskirja Paha mieli pureutuu sairaalloisen mielen syövereihin. Kirja on Jessen ajatusten ja tekojen spiraali, joiden suunta on sama. Lukijoille on luvassa hyytävää ja  raadollista luettavaa koko kirjan ajaksi.

Mietin, että tuliko se rakkaus nyt selväksi, kun Johanna tuijottaa minua laajennein silmin. En ole huomannutkaan, että sillä on niin suuret mustuaiset, kuin kissalla pimeässä. Mainiota, se varmaan ajattelee näkevänsä totuuden, tai sinne jonnekin rakkauteen. Tai sitten se on vetänyt kamaa minun huomaamattani.

Jesse on yksinäinen saalistava susi näyttelijöiden joukossa. Tietysti ns. ystäväpiirin on oltava laaja, mutta hän ei anna haastatteluja. Työt puhukoon puolestaan. Töiden vuoksi hän on valmis tekemään mitä tahansa. Hän on ykkönen ja hän haluaa aina olla ykkönen kaikessa. Töiden vuoksi hän seurustelee, koska ei halua repiä itseään eri naisten kesken, mutta Johanna jätti pillerit syömättä ja Jesse joutui ansaan, perheansaan, jota hän ei halunnut.

- Meillä on kaikki hyvin, sanon sille ja katson alas. Elimeni juuressa on kuivunutta veripitsiä, kuin kärpässienen varsihelttoja. Nyt ymmärrän sen mielen nyrjähdykset.

Jari Nissisellä on näyttelijän työnsä vuoksi ammattillinen ote kirjoittaa näyttelemisestä, käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta ja kaikesta aiheeseen liittyvästä nurjasta puolesta, kuten kuuluisuuden kiroista, lehtijutuista, selkään puukottamisista, käsikirjoitusten ja ideoiden varastamisesta ym. Esimerkiksi tv-sarjassa tai elokuvissa näyttelijän repliikit vaihdetaan ja niitä ei anneta etukäteen. Samoin kohtaukset muutetaan tai käytetään mainontaa, joka ei sovi tilanteeseen. Näyttelijät joutuvat sanomaan jotain mainosmaista kesken kohtauksen. Nissinen antaa kirjassa aika lailla kritiikkiä työnsä varjopuolista. Kritiikki on kirjoitettu sisälle tarinaan, mutta se pomppaa sieltä selkeästi esille. Paha mieli on todella karmiva seikkailu ihmismielen syövereihin. Ihmismielen, jonka omistaja on patologinen valehtelija ja empatiakyvytön oman edun tavoittelija.

Hän on ollut niin ihana, että olen kyennyt poistamaan vain pienen palan kerrallaan. Nyt on hylättävä kompromissit, konseksukset, demokratia ja kaikki, mikä perustuu pienimpään yhteiseen jaettavaan. On oltava rohkeutta kohdata momentum. Painan kameran recille, kohdennan kuvaan pelkät kasvot ja tarkistan valotusarvot. Otan scalpellin. On Ilmeen aika.

Tämä kirja ei sovi herkille lukijoille. Luvassa on Thomas Harrisin jännityskirjojen kaltaista pahuutta.

Jari Nissinen, Paha mieli
LIKE 2015
s. 318
Arvostelukappale

6 kommenttia:

  1. Jostain tämän jo bongasin mutta mietin, onko tarina liian rankka. Täytyy pitää nimi mielessä ja kirjan lukeminen harkinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvä suomalainen kauhukirja. Viittasin Thomas Harrisiin, joka on kirjoittanut Hannibalin. Hannibalia ei mielestäni mikään voita, mutta tästä kirjasta löytyy samoja piirteitä. Kirja jäi vieläpä avoimeksi, joten ehkäpä Jessestä tulee jatkokirja.

      Poista
  2. Herkkänä lukijana, joka imee kirjojen tunnelmia kuin pesusieni ja elää lukemansa usein hyvin syvästi, taidan jättää tämän kirjan väliin.

    Tekstisi on hieno, sen halusin kuitenkin kertoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa Reetta :)
      Minä imen myös tunnelmia ja tänään luin kirjan, jonka puolessa välissä kyyneleet alkoivat valua ja niitä riitti loppuun asti.
      Kauhu ei sovi kaikille. Ei oikeastaan minullekaan. Tämän kirjan kauhu tuli yllätyksenä.

      Poista
  3. Huh, kuulostaa todella kylmäävältä. En haluaisi törmätä tuohon Jesseen. Puistattaa jo ajatuskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailija oli kuvassa oikein symppiksen oloinen. Kyllähän tätä kauhuosastoa on tullut luettua jonkin verran. Kirjassa on kuitenkin hyvätkin puolensa. Jesse on oikein hyvä paha fiktiohahmo. Kirjailija on laittanut kaiken osaamisensa päähenkilön hahmon uskottavuuteen, ehkä menee hiukan ylikin.

      Poista