sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Kari Rissanen: Alaston takinkääntäjä

Alaston takinkääntäjä on noin 30 novellin kokoelma. Ne ovat tyhjästä tulleita, antenneihini tarttuneita, sanoiksi muuttuneita välähdyksiä, jotka ovat käynnistyneet yksittäisestä sanasta, tunteesta, tilanteesta tai tiedon pätkästä ja vyöryttäneet itsensä maaliin lähes tajunnanvirran tahdissa.

Ylläoleva teksti on Kari Rissasen esikoisnovellikirjasta Alaston takinkääntäjä. Teksti on Rissasen esipuheesta, joka päättyy sanoihin "Tammikuussa 2017 Sarvingissa, Suomen ensimmäisen ympäristörikoksen maisemassa". Kiinnostuin kovasti tuosta ympäristörikosasiasta, mutta siitä ei puhuta novelleissa ollenkaan. Novellit keskittyvät eri-ikäisiin ihmisiin, tunteisiin, tekoihin, dialogiin, ajatuksiin. Jos pitäisi niputtaa novellit jollakin langalla yhteen, se olisi arkirealismi, mutta kuten jokainen lukija tietää arki ei ole aina ruusuilla tanssimista. Kirjassa oli yksi niin paha novelli, että kirjan lukeminen oli jäädä siihen. Yön yli nukuttua pystyin jatkamaan ja novellit muuttuivat luettavammiksi. Tosin kirja oli jälleen sellainen, jossa oli omituisia lauseita, katkonaisia sanoja ym. Ilmeisesti kirjailijoiden pitäisi suorittaa nykyisin oma suomen kielen tarkistus, koska virheitä on nykyisin joka kirjassa.

Fyysiset mielitekoni ja tarpeeni alkoivat selvästi lyödä yli patovallin ja muu elämän kauneus ja ihanuus sen ympärillä peittyä sumuun. Ei mitään uutta auringon alla. Minä tarvitsin naista elääkseni, mutta en naista elämääni. Parin päivän kiemurtelujen jälkeen päätin rikkoa luomani kurinalaisuuden ja lähteä tuulettumaan. Antaa sattumalle mahdollisuuden käsikirjoittaa seuraavat tunnit, tai vaikka koko päivän ja yön.

Ylläoleva lainaus on novellista Kirjailija. Novellien päähenkilö on yleensä mies, joten novelleissa keskitytään aika paljon naisiin ja miehisiin tarpeisiin jossakin muodossa, parisuhde tai sen puute, pettäminen, erot ym. suhteeseen liittyvät asiat tulevat novelleissa jossakin muodossa esille. Novelli nimeltään Koulu oli novelleista niin poikkeava, että sen lukeminen teki todella pahaa. Sama inhorealistinen ote löytyi joistakin muistakin novelleista. Novelleista löytyy myös rikoksia. Novellikirjan nimi on todella osuva, sillä novellit ovat sellaisia, että niissä tapahtuu käännös. Pidän myös kansikuvasta todella paljon. Kari Rissasesta on mainio esittely kansilehden liepeessä, hän matkustaa paljon ja kirjoittaa paljon. Elämää jo paljon maistaneena ja kokeneena, hänellä on paljon annettavaa lukijoille. Miesmäinen ote on Alastomassa takinkääntäjässä vahva. Hän uskaltaa kirjoittaa todella laajalla haarukalla ihmiselämän hyvyydestä ja pahuudesta. Alaston takinkääntäjä teroitti omia ajatuksia  teräaseilla, potki ja haukkui, mutta silitti silti eroottisesti.

Kari Rissanen, Alaston takinkääntäjä ****
Kirjokansi 2017
s. 203
Novellikirja

Osallistun kirjalla Ompun Novellihaasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Mai

    tais tuolla Rissasella olla nuo ympäristöasia pinnalla kunnanmiesten kansa Ilomantsissa asuessaan - josko sieltä tuo ympäristörikoksen maisema:

    http://hikkaj.blogspot.fi/2017/01/kirjailijaksitulemisvaatimus.html

    Jos tuolta Hoskonen-kohtaa painaltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin toivonut ympäristöasioihin liittyvää novellia, mutta kirjan teemat olivat muut.
      Silityksestä tykkäsin.

      Poista