tiistai 21. marraskuuta 2017

Elina Järvi ja Olga Poppius: Elämäni ennen kuolemaa


Toivon näiden kertomusten tuovan lohtua ja voimaa heille, jotka kamppailevat omassa elämässään vaikeiden asioiden kanssa. Elina Järvi

Pidin kovasti tietoteoksesta ERROR – Mielen häiriöitä, joten halusin lukea Elina Järven ja Olga Poppiuksen uusimman tietoteoksen Elämäni ennen kuolemaa. Kirjassa on viisitoista elämätarinaa, jotka Olga Poppius on kuvittanut. Mukana on tälläkin kertaa mm. julkisuuden henkilöitä, sillä sairaudet, onnettomuudet ja lopulta kuolema lähestyvät meitä jokaista, hetkellä millä hyvänsä. Kirjan kirjoittaja Elina Järvi toivoo kirjan henkilöiden omakohtaisten kokemusten antavan vastauksia suhtautumisessa kriisin kohdanneeseen ihmiseen. Hän toivoo myös, että tekstit herättävät ajatuksia elämän ja ihmisten arvokkuudesta.

Ensimmäisenä kirjassa saa äänen Mari, joka sairastui 35-vuotiaana rintasyöpään. Marin rintasyöpä vaati toisen rinnan ja kainalon imusolmukkeiden poiston ja rankat hoidot. Jossakin vaiheessa iski ahdistus ja masennus päälle, mutta tällä hetkellä päällimmäisenä on mielessä kiitollisuus siitä, että sai jäädä henkiin ja saa nähdä tyttärensä kasvavan.

Kirjassa on muutaman narkomaanin ja alkoholistin selviytymistarina. Esimerkiksi Jussi Kinnunen oli ensimmäisen kerran humalassa 8-vuotiaana, joka kuulostaa kammottavalta. Hän on elänyt nyt kuitenkin 20 vuotta päihteetöntä elämää. Hänet pysäytti alkoholihepatiitti eli alkoholimaksatulehdus. Jotkut jatkavat päihde-elämää sairaudesta huolimatta ja edessä on varma kuolema.

Kristiinan tarina alkoi kauniista Khao Lakista, hänelle se merkitsee hautausmaata, sillä Kristiina selvisi vuoden 2004 tsunamista, mutta hänen miehensä hukkui. Kristiinan selviäminenkään ei ollut helppoa, sillä hän loukkaantui vakavasti tsunamin aikana.

Kirjassa on myös autokolareissa loukkaantuneiden tarinoita. Matti menetti jalkansa auton ajettua hänen päälleen risteysalueella. Jalka oli irronnut kolarissa ja verenhukka oli valtava. Vammautumisen jälkeen hän on kilpaillut paralumilautakrossikilpailuissa maailmalla ja menestynyt hienosti.

Onnettomuuden jälkeen on ollut pakko ajatella, että elämä jatkuu ja tästäkin asiasta jollain tavalla selviää – vaikkei sillä hetkellä tiennytkään, mikä selviämistapa tulisi olemaan.

Elisan ja Petterin elämänilo on Hilma 6v., joka on taistellut koko elämänsä ajan henkiinjäämisen puolesta. Hilman sydän on erilainen kuin normaalit sydämet. Sydänvika todettiin jo raskauden aikana. Tilanne on ollut vakava monta kertaa.

Jussi Makkula loukkaantui vakavasti poliisin työssään vuonna 1986, kun pankkiryöstäjä räjäytti auton Jussin lähellä. Kaksi kuoli ja 11 loukkaantui. Jussin  vaimo oli saanut yöllä puhelun, jossa kerrottiin, että hänen miehensä oli loukkaantunut niin pahasti, että todennäköistä oli, että Jussi menehtyisi. Jussi on tänä päivänä 69-vuotias. Kolmen ensimmäisen vuoden aikana tehtiin 38 eri leikkausta mm. kasvot ovat suurelta osin plastiikkakirurgin leikkaamat.

Kirjan jokaisen henkilön tarina koskettaa ja on tärkeä. Ihmisten kokemukset, ongelmat, traumat, sairaudet, vammautumiset ja hoidot ovat erilaisia. Suurelle osalle sairastuminen ja vammautuminen ovat aiheuttaneet myös mielenterveyden ongelmia, joten tuntuu kauhealta lukea siitä miten sairastuneet ja vammautuneet joutuvat taistelemaan vakuutuslaitoksia vastaa ja käymään oikeutta saadakseen korvaukset tai sitten taistella itselleen kuuluvasta hoidosta ja kuntoutuksesta. Toisinaan läheiset joutuvat taistelemaan sairastuneiden puolesta. Joka tapauksessa jokainen on joutunut ansionmenetysten vuoksi selviämään hyvin pienillä tuloilla, joka on kohtuuton rasite sairauden ja vammautumisen lisäksi. Kirjan viimeisellä tarinalla on kaksi kertojaa. Pääosassa on  Eveliina, häntä ei enää ole, mutta hänen elämänsä ja muistonsa ovat tärkeitä hänen läheisilleen.

Kiitos jokaiselle viidelletoista oman elämänsä kipukohdat kertoneelle kertojalle. Teidän tarinanne ovat tärkeitä ja arvokkaita. Toivon kaikkea hyvää elämäänne.

Useimmat meistä pelkäävät kuolemaa ja sen aiheuttamaa surua, se on täysin luonnollista. Lopulta kamppailu kuoleman aiheuttaman kivun ja surun voittamiseksi kuitenkin voi antaa meille voimaa kokea entistä vahvemmin elämämme arvokkuus ja kehittää myötätuntoa jakamaan toisten kärsimykset. Suurten vaikeuksien voittaminen usein vie meidät kohti elämän syvällisempää ymmärrystä.  Olga Poppius


Elina Järvi ja Olga Poppius, Elämäni ennen kuolemaa
Kuvat Olga Poppius
LIKE 2017
s. 363

Elina Järvi, Tiina Hotti ja Olga Poppius: ERROR –Mielen häiriöitä

Osallistun näillä kirjoillla Suketuksen Mielenterveysviikon haasteeseen. 

5 kommenttia:

  1. Error ja tää on mun lukulistalla. Kiinnostaa kovasti kumpiki kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavia tietoteoksia molemmat. Ihminen ei jää pelkäksi tekstiksi, vaan hän on läsnä. Ehkä Error on se, joka vaikutti minuun enemmän. Ihmiset avautuivat mielenterveysongelmistaan, joka edelleen on jonkinlainen tabu suomalaisessa yhteiskunnassa. Harvemmin mielenterveyspotilas pystyy tai jaksaa olla esillä, kun kaikki elämänilo katoaa päivistä.

      Poista
  2. Ai niin, ERROR pitää ehdottomasti lukea (ja ehkä sitten tämäkin, mutta ainakin se Error)! Miten ihmeessä muistan kaiken. Pakko varmaan alkaa tehdä ihan oikeaa fyysistä listaa eikä hautoa kaikkea vain päähänsä sinne mentaaliselle listalle.

    Muuten, Error-linkki ei toimi. On tainnut tulla liikaa tavaraa osoitteeseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Error-teosta. Hyvä kun mainitsit, että linkki ei näy. Nyt pitäisi näkyä. Taisin olla liian väsynyt kun tein postausta, enkä muistanut tarkistaa linkkejä. Se on tämä musta marraskuu mikä vie voimat. Pitäisi päästä pohjoisen lumille nauttimaan valkoisista hangista :)

      Poista
    2. Minulla on listat tässä tietokoneen vierellä. En minä muista muuten kirjoja. Nytkin harmittaa, kun näin kirjastossa yhden hyvältä kuulostavan kirjan, enkä kirjoittanut nimeä ylös. Se oli varauksessa, joten en voinut lainata sitä. En siis muista kirjan ja kirjoittajan nimeä, mutta tiedän mistä se kertoo ja muistan kansikuvan.

      Poista