tiistai 7. marraskuuta 2017

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina


Nimeni on Kathy H. Olen kolmekymmentäyksivuotias ja olen toiminut valvojana yli yksitoista vuotta. Se kuulostaa kieltämättä pitkältä ajalta, mutta minun halutaan jatkavan vielä kahdeksan kuukautta eli tämän vuoden loppuun. Silloin tulee melkein kaksitoista vuotta täyteen.

Ole luonani aina on vuoden 2017 nobelistin Kazuo Ishiguron surumielinen tieteisromaani, kauhuskenaario, joka voisi olla totta. Tarina sisältää silti totuuden siemenen. Kirjan päähenkilöt Kathy, Tommy ja Ruth kasvavat Hailshamin sisäoppilaitoksessa Englannin maaseudulla. Lapsia varjellaan ulkopuoliselta maailmalta ja heille uskotellaan kaikenlaista, mutta totuus on kammottava. Jokaisen sisäoppilaitoksen lapsen kohtalo aikuisena on sama. Heidät on kasvatettu vain lääketieteen saavutuksia varten. Kirjan kertojana toimii aikuinen Kathy, joka muistelee mennyttä aikaa sisäoppilaitoksessa, myöhemmin mökkikylässä ja aikuisena, kun hän toimi eri henkilöiden valvojana.

Te ette ole samanlaisia kuin videoelokuvien näyttelijät, ette ole edes samanlaisia kuin minä. Teidät on saatettu tähän maailmaan tiettyä tarkoitusta varten, ja kaikkien tulevaisuus on lyöty lukkoon.

Kathyn kertoma tarina on surumielinen. Ajattelin kirjaa lukiessa mitä kaikkea lääketiede tekee nykyaikana tai mitä se on tehnyt pitkään. Monet kokeet ovat eettisesti ja moraalisesti arveluttavia. Koeputkissa tehdään ihmisalkioilla kaikenlaisia kokeiluja, joista saisi useammankin trilleritarinan aikaiseksi. Kazuo Ishiguron tarinassa sisäoppilaitoksen lapsille ei ole luvassa tulevaisuutta, ei perhe-elämää, ja heidän elämäntarkoituksensa ja identiteettinsä kuuluvat ulkopuolisille toimijoille.

Kun katsoin sinä päivänä tanssimistasi, näin jotain muuta. Näin, että uusi maailma teki nopeasti tuloaan. Tieteellisempi ja tehokkaampi maailma. Enemmän hoitokeinoja vanhoihin sairauksiin. Mainiota. Mutta se oli samalla kova ja julma maailma.

Tämä on kirja, josta voi suoraan sanoa, että se puistattaa. Nuoret päähenkilöt voisivat olla ketä tahansa nuoria, mutta he eivät ole. He ovat lääketieteen keksintöjä eri sairauksiin. Kazuo Ishiguron päähenkilöistä ei voi lukea säälimättä heitä. Olen lukenut kirjan aiemminkin ja katsonut kirjasta vuonna 2010 ilmestyneen elokuvan, mutta edelleenkin toivoin erilaista loppua kirjalle. Kirjalla on vakava sanoma ihmiskunnalle, lääketieteelle ja tiedeyhteisölle sekä meille lukijoille. En toivoisi tällaista nykyisyyttä enkä tulevaisuutta, mitä kirjan lohduttomassa tarinassa kerrotaan.

Kazuo Ishiguro, Ole luonani aina ****
Suom. Helene Bützow
Tammen Keltainen kirjasto 2005
s. 394
Never Let Me Go 2005
Dystopia 

15 kommenttia:

  1. Totta, tämä ei ole onnellinen tarina, eikä tämä maailma ole reilu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailma on kaikkea muuta kuin reilu. Se käy hyvin ilmi myös tästä tarinasta, vaikka se on fiktiota, se voisi olla myös faktaa ja pahinta on, että me emme tiedä, vaikka se sitä olisikin jossakin päin maailmaa. Esim. Pakistaniin mennään vaihtamaan sisäelimiä, katsoin dokumentin asiasta. Kohdunvuokraukset ovat jo nykypäivässä yleisiä, koeputkihedelmöitykset ja sen käyttö saavuttaakseen tietynnäköisen lapsen on yleistä raharikkailla. Päästään aiheeseen eli raha ohjaa suuressa osin lääketiedettä ja yleensä tieteen tekemistä.

      Poista
    2. Totta, että kohtua vuokrataan, ja joidenkin on pakko repiä siitä elantonsa, ja monesta muustakin. Luin tämän palkinnonsaantiaikoihin, mutta ohjelmoin sen ensi tammikuulle :)

      Poista
    3. Kirjassahan ei puhuta miten nämä lapset olivat syntyneet, se jätettiin avoimeksi. Mutta ajattelin itse tuota kohdunvuokrausta, koska lapsethan miettivät itse omaa alkuperäänsä ja päättelivät keitä ne voisivat mahdollisesti olla.
      Moni julkisuuden henkilö esim. näyttelijät ulkomailla käyttävät kohdunvuokrausta. Raha ratkaisee.

      Poista
  2. Tämä on hieno, surumielinen kirja, joka lukeminen teki minuun vuosia sitten lähtemättömän vaikutuksen. Ostin uuden painoksen kirjamessuilta omaan hyllyyn, ja aion ehdottomasti lukea tämän uudelleen.

    (Lääke)tieteen etiikka kiinnostaa minua todella paljon aiheena. Geeniteknologialla on sekä valtavat mahdollisuudet ihmiselämän parantamiseen että inhimillisyyden tuhoamiseen. Kumpaan vaaka sitten kallistuu, se on toinen kysymyse ja jää nähtäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Tämä kirja laittaa ajattelemaan juuri moraalikysymyksiä. Kirjan henkilöillä ei ollut päätäntävaltaa itseensä ja tulevaisuuteensa.
      Geeniteknologiassa on tehty ihmeitä, mutta ihmeillä voi olla varjopuolensa.

      Poista
  3. Kazuo Ishiguroa en ole vielä lukenut, ja tuntuu siltä, ettei tämä ole paras kirja aloittaa tutustumista. Kuulostaa lohduttomalta kuten sanot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohduton, mutta kiinnostava tarina. Hyvä dystopia ja paljon ajattelemisen aihetta.

      Poista
  4. Minusta tämä on yksi hienoimmista romaaneista, joita olen koskaan lukenut. Surullinen ja puistattavakin, kyllä, mutta samalla kieleltään kaunis ja tosiaan monenlaisia eettisiä pohdintoja herättävä. Ishiguro on mestarillinen kertoja.

    T. Lumiomenan Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin lukea enemmänkin näitä lääketieteellisiä tai tiedemaailmaan sijoittuvia tarinoita. Ishiguron tarina on kaikessa puistattavuudessaan kiinnostava ja koukuttava. Toivon hänen kirjoilleen paljon lukijoita, sillä hän on hyvä herättämään niitä moraalisia ajatuksia useammasta näkökulmasta.

      <3

      Poista
  5. Tervetuloa Marja Kirjasähkökäyrän lukijaksi <3

    VastaaPoista
  6. Kazuo Ishiguro kuuluu kirjailijarakkauksiini <3 Ole luonani aina on ladattu täyteen lohduttomuutta... Kirjan voiman tajusi oikeastaan vasta siinä vaiheessa kun lukukokemuksesta oli kulunut jo muutama päivä. Järkyttävä ja vahva teos!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tuli jälleen lukijana mieleen, että miksi nämä lapset, jotka varttuivat kirjan kuluessa aikuisiksi, miksi he tyytyivät osaansa. Pientä pyrkimystä oli muuhunkin, mutta olivatko he niin aivopestyjä ja tottelevaisia, vai mikä se taustaorganisaatio sitten oli, että he toimivat sopuisasti siten, kuten heidät oli muokattu tekemään. Puistattavaa.

      <3

      Poista
  7. Kymmenisen vuotta sitten luin kirjan ja siinä siunaamssa kiinnostuin Ishigurosta. Arvostan todella sitä, että jainen hänen kirjansa on erilainen, taitava ja vaikuttava omalla tavallaan. Hienosti avaat teosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija <3
      Minunkin ensimmäisestä lukukerrasta on pitkä aika ja elokuvan katsoin telkkarista. Nuorempana luin aika paljon lääketieteeseen liittyviä kauhukirjoja. Tämä kirja on kuten kirjoitit erilainen, taitava ja vaikuttava omalla sarallaan.

      <3

      Poista